Kirkebygget


Kirken er en av de største i landet med sine nå 1000 godkjente plasser. Den er 70 meter høy, 60 meter lang og 38,7 meter bred. 

 

Kristiansand Domkirke ligger sentralt på torvet i byen og er det mest iøyenfallende og sentrale byggverket i Kvadraturen.  Den ble bygget i 1883-84 i tegl og tre i nygotisk stil, og ble vigslet 18 mars 1885. Dette er den tredje domkirken i byen og den fjerde kirken som står på dette stedet på Torvet i Kristiansand.
 

Altertavlen
Det store, vakre og i øynefallende alterbildet er malt av den kjente kunstneren Eilif Pettersen i 1886, og fremstiller den oppstandnes møte med de to disiplene i Emmaus. "Mens han han satt til bords med dem, tok han brødet, ba takkebønnen, brøt det og gav dem. Da ble deres øyne åpnet, så de kjente ham."

Eilif Peterssen er kjent for portretter av bl.a. Henrik Ibsen og Arne Garborg, illustrasjoner til Snorres kongesagaer og Asbjørnsen og Moes eventyr, og historiemalerier som ”Christian II underteg­ner dødsdommen over Torben Oxe.”
 

Orgel i domkirken
Det gamle Paul Ott orglet i domkirken ble erstattet av et midlertidig elektronisk orgel i påvente av et nytt 67-stemmers orgel. Det nye orgelet stod klart til bruk i 2013.

Dokumenter og bilder »

 

Tilbake