Domkirkens KUNSTUTVALG
Domkirkens Kunstutvalg ble opprettet i 2009 og er underlagt Menighetsrådet.
Med utgangspunkt i et ønske fra Menighetsrådet ble det etablert et kunstutvalg i Kristiansand Domkirkes Menighet. Det ble utformet et mandat med utgangspunkt i «Kulturmelding for den norske kirke» fra 2005. Mandatet ble godkjent i 2009. Utvalget har sine oppgaver innenfor området visuell kunst, derunder bilde, skulptur, arkitektur.
Utstillingslokale
Våpenhuset ble godkjent som utstillingslokale. For å kunne henge opp bilder uten å skade veggene fikk vi kjøpt inn et opphengssystem som består av metallister helt oppe under taket og med nesten usynlige snorer med kroker som kan regulereres i høyden og bredden.
Utstillinger
Gjennom årene har kunstutvalget stått for flere større og mindre utstillinger.
Noen eksempler:
Utstilling i 2013 i forbindelse med Biskop Jørgen Moe’s 200-årsjubileum.
Utstilling i forbindelse med 150-års-jubileum for fregatten Jyllands ankomst til Kristiansand i 1864. Vi hadde da et godt samarbeid med «Fregatten Jylland-museet» i Ebeltoft.
I forbindelse med Domkirkens 125-års-jubileum laget vi en større utstilling i Bibliotekets vandrehall.
Julekrybben
Kunstutvalget fikk Menighetsrådets støtte I ønsket om å skaffe en julekrybbe til Domkirken. Vi samarbeidet med Bok og Media i Oslo om å finne frem til en krybbe som kunne være en Domkirke verdig. Valget falt på en krybbe fra det italienske firmaet «Fontanini». Figurene er håndskåret og håndmalt. Landskapet og stallen hvor figurene stilles opp er tegnet av arkitekt Magne Enggrav og utført av Minibyggerne i Kristiansand.
Maleriene i Kristiansand Domkirke
I Kristiansand Domkirke befinner det seg en rekke malte kunstverk.
Altertavlen, som er fra 1885 er malt av kunstneren Eilif Peterssen.
28 bispeportretter. Av til sammen 32 biskoper i Kristiansand stift/Agder bispedømme er 28 portrettert.
En serie malerier som er malt på trepaneler. Disse stammer fra den domkirken som brant i 1880.
Konservering av maleriene
Det er åpenbart at mange av bildene har ulike typer skader og mangler. Vi har derfor tatt kontakt med malerikonservator Mariana Teneva Koeva, og hun har foretatt en analyse av bildene og utarbeidet en tilstandsrapport. Rapporten sier at altertavlen, maleriene på trepaneler og mange av bispeportrettene har behov for konservering for å kunne bevares for fremtiden.
Hittil er altertavlen blitt konservert, likeledes et av bispeportrettene. Alle verkene er blitt rengjort. Noe av rengjøringsarbeidet er utført av frivillige fra menigheten under veiledning av malerikonservatoren. Konservatorarbeidet er utført til svært gunstige priser.
Hva er konservering?
Konservering er et annet ord for bevaring, eller den prosess som leder frem til bevaring, og betyr å hindre, stanse eller utsette nedbryting og aldring ved å gjøre et minimum av endringer.
Konservering av et maleri kan være rensing av front og bakside for smuss og støv, konsolidering av av malinglag og underlag, reparering av hull i lerretet/bunnmateriale, fylling/kitting av mistet maling/grundering, fernissering.
Restaurering av maleri er helt eller delvis å tilbakeføre og rekonstruere et maleri til en tidligere tilstand.
Restaurering av maleri omfatter rensing av støv og smuss, reparering av hull i , lerret/bunnmateriale, fjerning av misfarget ferniss, fylling/kitting av mistet maling/grundering, fjerning av sekundær maling/overmaling/ferniss, retusjering av skader fernissering.
Økonomi
Mange av de oppgavene Kunstutvalget utfører er avhengig av at vi har økonomiske midler til å få det gjort. Stort sett dreier det seg her om eksterne gaver. Hittil har den største bidragsyteren vært Sparebanken Sør. Vi søker også offentlige midler, f.eks fra Riksantikvaren. Det er bevilget midler til konservering av bispeportrettene og panelene, og arbeidet med panelene ferdigstilles våren 2024.